Protest Theaterworkshop ‘Geweld, Herinnering & Verbinding’

Tijdens deze workshop leren de deelnemers samen met gevluchte Nicaraguaanse toneelregisseur Mick Sarria over de methodologie en ervaringen van zijn toneelgroep Lleca Teatro* en over het belang van ruimte voor reflectie, gerechtigheid en vrede in (post-)conflict situaties. Het vertrekpunt voor deze methodologie is het lichaam van de deelnemers, waarmee we in ons ervaring en verbeelding te duiken, om op die manier te komen tot (interculturele) verbinding en reflectie.

Tijdens de workshop leer je gaandeweg meer over het conflict in Nicaragua, het belang van een vredesproces en gerechtigheid (SDG 16), en de veranderingen die Lleca Teatro zich voorstelt. Het is niet nodig om voorkennis te hebben van theater, de Global Goals of Nicaragua om mee te doen.

  • Workshop duur: 2 uur (langer of korter kan in overleg).
  • Benodigdheden: een lege ruimte.
  • Aantal deelnemers: 5 – 25.
  • De workshop wordt in het Spaans gegeven incl. tolk naar Engels of Nederlands.
De workshop tijdens de Freedom Book Fair, op 4 mei 2019 in Den Haag (fotos Gozde Yilmaz).

*Lleca Teatro is een Nicaraguaanse toneelgroep. De regisseur en huidige acteurs hebben het land moeten ontvluchten wegens hun deelname aan de protesten. Het hoofddoel van Lleca Teatro is het creëren van ruimte voor communicatie, creatie, reflectie en vrijheid in contexten van conflict en/of geweld. Het gezelschap werkt op onconventionele plekken met onconventionele ‘acteurs’ en maakt daarbij gebruikt van hun eigen methodiek van fysiek theater. Tussen 2009 en 2017 maakten zij theater in Nicaraguaanse gevangenissen en in 2018 voegden ze zich bij de protesten, toen begonnen zij ook aan het maken van hun protest toneelstuk “Bacanal Chipote – Dansen op de Doden.” Enkele maanden later moesten zij het land ontvluchten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *