10 oktober: ‘2030 Nicaragua NOW’ Workshop in Den Haag

Op donderdag 10 oktober 2019 van 18.00-20.00 vindt de ‘2030Nicaragua NOW’ workshop plaats in het International Institute for Social Studies (ISS) in Den Haag.

Meld je nu aan voor de workshop!

Een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering, dat is de kern van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). De 193 lidstaten van de Verenigde Naties hebben met elkaar afgesproken dat ze tussen 2015 en 2030 er alles aan zullen doen om 17 doelen te behalen. 

De doelen bieden een leidraad voor het vormen van nationaal beleid. Ook helpen ze in het inzichtelijk maken waarin landen nog te kort schieten of het behalen van de doelen zelfs in de weg zitten. 

Eén zo’n land dat het behalen van de doelen in gevaar brengt is Nicaragua. Na jarenlang extreme armoede onder een wrede dictator leek het land op te klimmen. Kinderen hadden vooruitzicht op een betere toekomst dan hun ouders ooit hadden durven dromen; de gezondheidszorg en het educatie systeem verbeterden, gezond voedsel werd voor meer mensen toegankelijk en toeristen ontdekten de pracht van het land. Tot 10 jaar geleden de president wel hele nare machtstrekjes begon te vertonen. Langzaam eigende hij zichzelf steeds meer macht toe. In 2018 liep de emmer over. Toen hij weigerde een grote bosbrand te blussen in ‘Indio Maíz’, de tweede longen van Latijns-Amerika én een bezuiniging op de pensioenen afkondigde, trokken mensen massaal de straat op. In korte tijd tuimelde het land in een diepe politieke en sociale crisis. Het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen lijkt steeds onrealistischer te worden. 

De workshop ‘2030 Nicaragua NOW’ gebruikt de doelen om een licht te schijnen op de situatie in Nicaragua en laat zien hoe politiek wanbeleid leidt tot destructie van vrede en veiligheid, natuur, leidt tot armoede. Er is nu een nieuwe kritisch denkende laag in de maatschappij die vrijheid, democratie en gerechtigheid wilt en bestaat uit een diverse groep van o.a. studenten, boeren, feministen. Tijdens de workshop zul je meer te weten komen over deze sociale bewegingen en hun strijd voor een nieuw en vrij Nicaragua, ondanks de steeds hevigere onderdrukking.

Deze workshop is een onderdeel van de Nicaragua Karavaan, een project van de ‘Steungroep voor Nicaragua’. Deze stichting die vorig jaar in het leven is geroepen om de mensen in Nicaragua een hart onder de riem te steken. Dat doen zij door lobby bij de Nederlandse overheid en de Europese Unie, ondersteuning van journalisten in Nicaragua en draagvlak versterking in Nederland door het publiceren van nieuwsbrieven en media artikelen en het organiseren van demonstraties. De Nicaragua Karavaan verenigd solidariteitsbewegingen in Nederland en informeert en vraagt aandacht voor en over de zorgwekkende situatie in Nicaragua. Aan de hand van workshops, een rondreizende fototentoonstelling en een social media campagne willen we zoveel mogelijk mensen in het land informeren over de ontwikkelingen in Nicaragua en hoe deze in relatie staan tot de duurzame ontwikkelingsdoelen. De doelen bieden een aanknopingspunt voor nieuwe vormen van samenwerking en solidariteit tussen Nederland en Nicaragua. Laten we ons NU inzetten om het behalen van de doelen vóór 2030 ook in Nicaragua weer realistisch te maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *